Persianes alacantines

Persianas alicantinas

Persianes  alacantines, i quines persianes!  M’agraden moltíssim.

Ahir vaig anar al Barri Gòtic de Barcelona per temes de feina. En acabar vaig decidir fer un tomb pels seus carrers. Em renova, em “carrega les piles” trepitjar el terra antic i els seus carrers estrets tan plens d’història em desconnecten de la rutina.

En aquests carrers es fa inevitable aixecar els ulls per mirar cap els seus balcons, estrets, gairebé tots igual, amb testos de fang, plantes d’ombra, roba estesa i les persianes de corda. Fetes de fusta, les de sempre, les de tota la vida… Tot el conjunt em va generar un sentiment de pertinença molt agradable pel que em vaig deixar embolcallar.

Les persianes de corda enrotllables es fan disposant lametes de fusta en horitzontal, queden unides entre elles amb dues cadenetes metàl·liques i per accionar-les només cal una corda i una petita politja. No consumeixen energia!

Em vaig adonar que hi havia persianes noves i això em va fer venir al pensament que les peces que funcionen sempre acaben tornant. Aquest tipus de persianes anomenades “alacantines” son senzilles, econòmiques i tenen molt d’encant; a l’època de més calor fan un bon servei perquè eviten la radiació directe del sol en les finestres i si a més hem pogut deixar uns quants centímetres entre el vidre i la persiana, l’espai que queda funcionarà com a una càmera d’aire que també contribuirà a frenar la calor.

És important que estiguin fetes de fusta ja que és un material natural. No transmet temperatura, en aquest cas, l’escalfor. Les persianes alacantines poden tenir un tractament amb olis amb color o sense i amb lasurs, ambdós permeten veure la veta de la fusta i poden ser productes ecològics. Afortunadament i cada vegada més els fabricants s’afegeixen a les pràctiques de la sostenibilitat que tan necessària és. Aquest any també podem veure “alacantines” en colors sòlids, en unes tonalitats que es relacionen molt bé amb les façanes.

Son molt fàcils d’instal·lar, amb un parell de bagues i uns minuts en tindrem prou. Si quan arriba l’hivern volem retirar-les, podem fer-ho i segurament les persianes allargaran la seva vida útil.

En general les persianes son elements considerats de protecció solar passiva. Aquesta classificació és important, aquests tipus d’elements contribueixen a frenar la pujada de les temperatures a l’interior dels edificis. Es necessitarà una quantitat menor d’energia i de recursos naturals, per a refredar-los. És preferible que la escalfor quedi fora perquè una vegada es dins costa molt més fer-la baixar. Preferible, fàcil i més econòmic. Què, us animeu?

Lucius & Cornelia – Interiorisme Sostenible 

2 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *